Pravé domácí zážitky

Vždycky před Velikonoci Váš děda roztopil svou podomácku zhotovenou udírnu, zavěsil do ní naložené maso, a několik dní jste pilně přikládali do kamen a kontrolovali teplotu a poté byly uzené voňavé pochoutky určené pro sváteční stůl hotovy. A jaké to byly dobroty! Takové v žádném supermarketu neseženete, taková poctivá práce se už dnes vidí málokde, a když už, tak rozhodně není k zaplacení. Za pár korun seženete jen ubohé náhražky s jedovatou solí, které viděly komín leda z letadla.

Na dědovu památku

A protože tady Váš děda již několik let není a Vám se po jeho svátečních laskominách tuze stýská, tak jste se rozhodl, že tu jeho udírnu na jeho počest na letošní Velikonoce opět zase roztopíte a naplníte masem. Což o to, o přípravu masa a dřeva k uzení se nebojíte. Maso vezmete od místního řezníka, který si potrpí na pravou domácí kvalitu, a naložíte ho tak, jak jste to dlouhá léta vídával dělat dědu. Tvrdé dřevo z ovocných stromů již máte nachystané od podzimu. Jen si ještě musíte nechat zkontrolovat komín, což rád svěříte odborníkům, aby Vám Vaše udírna šlapala jako hodinky.